Het Sallands grondgebied wordt sinds enige tijd omsingeld door reclameborden met de tamelijk dwingende tekst ‘Welkom in Salland!’ Vooral dat uitroepteken laat geen ruimte voor twijfel: je bent hier ‘donders’ welkom, of je wilt of niet. De inwisselbare borden hadden net zo goed ergens in de Wieringerwaard of in het land van Maas en Waal kunnen staan. Moderne bestuurders prijzen gaarne en bij iedere gelegenheid hun landschappelijke waar aan, als kooplui op de markt.

Bij het binnenfietsen van Heino zou je oog kunnen vallen op het sympathieke gezicht van Henk Holtmaat. Henk stelt zich kandidaat voor iets. Half verscholen in de struiken, vanaf een betongazen verkiezingsbord, vraagt Henk om uw stem. Hij doet dat zonder fratsen of uitroeptekens. Henk hangt alleen, oogt bescheiden en zeer betrouwbaar. Henk declareert geen flessen wijn van 129 euro en is niet om te kopen door lokale aannemers.
Henk is de personificatie van het plezierige Salland. Het degelijke colbert, het witte gesteven overhemd en de prima stropdas stralen de normen en de waarden van de streek uit.
Maar bovenal geeft hij de voorbijganger een warm en welkom gevoel. Henk Holtmaat zou een uitstekende ambassadeur kunnen zijn. Op ieder toegangsweg van Salland.
Laat hem hangen.

Recent Posts

Leave a Comment